A Kard Művészete

Ezek vagyunk mi!

Edzéseinken igyekszünk megvalósítani a barátságos, ám professzionális tanulás körülményeit. Fontos számunkra, hogy tagjaink egészséges testtel és lélekkel sportoljanak. A bemelegítésre és a nyújtásra ugyanúgy odafigyelünk, mint a biztonságos sporteszközeinkre vagy az edzések utáni közös beszélgetésekre.

Tisztelettel fogadunk minden 16 év feletti vívni vágyót, kortól, nemtől, vallástól és nemzetiségtől függetlenül! Azonban minden politikától elhatárolódunk!

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy mi, akik az egyesület vezetői, oktatói, szervezői és kutatói vagyunk, 2003 óta a szabadidőnkben fejlesztjük önmagukat és a vívóiskola tananyagát. Mindannyian ingyen, hobbiból, a vívás és az oktatás szeretete miatt dolgozunk az egyesületben azért, hogy minél szélesebb közönség megismerhesse a lenyűgözően gazdag írásos anyaggal rendelkező európai harcművészeteket.

Történelmi európai harcművészeteket kutatunk és oktatunk, iskolánk tananyagának gerince az ún. hosszúkard, de emellett több egyéb fegyvernemmel is foglalkozunk. Oktatási anyagainkat egyrészt a középkorból ránk maradt több tucat vívókönyv, kézirat és kódex, másrészt a modern sportoktatás és sportegészségügy segítségével építjük fel.

Sok éves kutatás és fejlesztés eredményeként készültek el jelenlegi tananyagaink, amelyek a lehetőségeknek megfelelően technikai anyagukat tekintve korhűek, elnevezéseik a korabeli rendszereket idézi. Tevékenységünket szerte a világban elismerik. Elkészült munkáinkat azonban rendszeresen felülvizsgáljuk, az újabb kutatási eredményeinket folyamatosan beépítjük tananyagainkba, így törekedve tökéletesség felé.

Nem vagyunk hagyományőrzők a klasszikus értelemben, de őrízzük a hagyományokat. Nem tartunk bemutatókat a közönség szórakoztatására és nem öltözünk be korabeli ruhákba. Mi a régi vívók hagyományait más módon elevenítjük fel. Törekszünk megismerni és megérteni a forrásokban fellelhető tudást. Úgy öltözködünk, ahogyan a régiek: felvesszük a gyakorláshoz megfelelő ruhát és biztonsági védőfelszerelést, ami megfelel az adott kornak, amiben élünk. Ők, akkor középkori gyakorló ruhát és védelmet használtak, mi, most 21. századit.

A lovagi eszme talán csak az idealista regényírók elképzeléseiben létezett olyan formában, ahogyan azt a filmekben látjuk. Keressük választ a kérdésre: hogyan lehet napjainkban lovagként élni? Tagjaink egyéni döntése, hogy a lovagi eszmével azonosulnak-e és ha igen, milyen mértékben, és az mit jelent számára.

Egyesületünk alapító tagja a 2014-ben létrehozott Magyar Hosszúkardvívó Sportszövetségnek (MHS)

Junior edzésünk jelenleg nincs, ezért csak 16 év felettieket várunk az edzéseinkre! (14 és 16 év között egyedi elbírálás alapján döntünk.)

Oktatóink