A Kard Művészete

Bemutatkozik a vívóiskola!

Oktatásunk három fő részből tevődik össze: négy éves alapoktatásunk elvégzése után a Provosti Iskola következhet és mindeközben a speciális fegyvernemekkel lehet ismerkedni.

A hosszúkard jelenti fő fegyvernemünket, ennek használatát mindannyian megtanuljuk. A további fegyvernemek elsajátítása mindenkinek a saját választásán múlik.

Alapoktatásunk rendszere a következőképpen épül fel:
- kezdő oktatáson, amely egy tanév, alapvető készségek és mozdulatok tanulhatók a német vívóiskola példáján keresztül.
- középhaladó oktatáson két tanév során előbb a német (Johannes Lichtenawer tanítását tartalmazó MS3227a jelű kézirat alapján), majd egy korai itáliai iskola (Fiore dei Liberi) technikai repertoárját tanítjuk.
- haladó oktatáson, az utolsó tanévben egy későbbi olasz tradíciót (Achille Marozzo) oktatunk.
Jelenleg ez a rendszer csak Budapesten valósul meg így, más városokban ettől némileg eltér.

Díjvívással zárjuk az alapoktatás éveit (Scholler I-II-III, ill. Free Scholler díjvívás). A díjvívás középkori és újkori vívócéhek (ld. Schining-kódex, London Masters of Defence feljegyzései) rendszeréhez hasonló belső tradíciónk. Része a tanulással és felkészüléssel eltöltött idő is, komoly megmérettetés és mérföldkő a vívó tanulmányaiban.

Provosti Iskolánk azoknak nyújt segítséget a további önképzésre, akik az alapoktatásunkat elvégezték. Adott keretek között sokféle egyéni út alakítható ki, így mindenki a saját elképzelése szerint alakíthatja a fejlődését. Erre egy minimum három tanéves keretrendszert alkottunk, melynek lezárása a Provosti díjvívás.
A tanulmányok előrehaladását, illetve annak nyomonkövetését segíti a PITA, vagyis a Provosti Iskola Tanulmányi Adatbázis.

Speciális fegyvernemek képzésünk során minden hónapban egy központi, egész napos rendezvényen más középkori fegyvernemekkel való megismerkedésre adunk lehetőséget tagjaink számára az alapoktatás és a rá épülő provosti oktatás mellett.
Tőr, rapier, páncélos harcmodor, egykezes kard, bartitsu, szablya, bot, kastélybirkózás, messer, la canne, kétkezes kard, montante, sarló, lándzsa, harc lóháton, rapier és tőr, kard és tőr, kard és köpeny, kard és ökölpajzs, két egykezes kard harci és párbaj alkalmazását is kutatjuk, oktatjuk.

Edzéseink