A Kard Művészete

Hosszúkard

Vívóiskolánk heti rendszerességű edzéseinek eszköze.

Más fegyverek

Havonta egy alkalommal foglalkozunk a következőkkel: Tőr, Rapier, Páncélos, Bartitsu, Birkózás, Egykezes kard, Szablya

Páros fegyverek

Havonta egy alkalommal foglalkozunk a következőkkel: Rapier és tőr, Kard és köpeny, Kard és tőr, Kard és buckler,

Hosszúkard gyakorlóeszközök

A Párnázott Gyakorló Ütő Kard (PGYÜK)

a kezdő szintű edzések alapfelszerelése, amely védőfelszerelés nélkül biztonságosan használható. Mozgása nagyjából megfelel egy fémkardénak, és a technikák alapjai gyakorolhatóak vele, miközben alkalmas szabadharcra is. Beszerzésében az edzések oktatói tudnak eligazítani, illetve elkészíthető házilag is, ennek leírása ITT olvasható.

A fémkard

a középhaladó edzéstől kezdve kötelező alapfelszerelés (ám ajánlott már kezdő edzésen is beszerezni) és kiemelten fontos a minősége, így tulajdonságainak leírására egy külön oldalt szenteltünk.

A feder / paradschwert

középkori gyakorlóeszköz: Wassmanssdorf a 19. század végén Paratschwert ("parádékard") néven említi, a feder nevet csak az utókor adta. Tulajdonsági mintegy megegyeznek a hosszúkardéval, miközben rugalmas, életlen, nincs hegye, és az ujjakat az un. pajzs-részével védi. A középkori / kora-újkori jogban nem számított fegyvernek, így a városi polgárság tarthatta otthon, s gyakorolhatta vívását.

Feder szükséges a provosti szintű edzéseinken és a legtöbb hosszúkard tornán, ezért aki ezeken szeretne részt venni, érdemes elolvasni az elmúlt évek tornaszabályzatait. Tesztjeink szerint az Albion és az új Hanwei federeket, illetve Regenyei Péter fédereit ajánljuk..