A Kard Művészete

Scholler
I.

1 év tanulás után saját fémkarddal történő megmérettetés, a vívó-tanuló azon szándékát mutatja, hogy elhatározta magát a vívás művészetének elsajátítására. Ekkor saját címer védésére is van lehetőség.

Scholler II.

2 év tanulás után következik a több vívóiskola technikai tudásának mérföldköve, ekkora a vívó-tanulók a technikákat teljes, ok-okozati rendszerben gondolatban is értelmezni tudják.

Scholler III.

A 3. évet követő szakasz egyben felkészülés a Free Scholler Díjvívásra. Követelmény egy tudományos házidolgozat és ajánlott más fegyverek tanulmányozása is.

Free Scholler

Középkori elnevezés; ez zárja 4 éves alap- tantervünket, a vívó szabad tanulóvá válik. A díjvívás egész napos megmérettetés 3 fegyvernemben. A megjelenés feltétele egy tudományos igényű szakdolgozat.

Provost

Iskolánkban a vívók önképzését aktívan segítjük további 3 éven át.
E cím után min. 3 évvel később a vívócéheknél a Mester díj következett, amit a középkori mesterek iránti tiszteletünkből az Ars Ensisben nem adunk ki.

Díjvívásról

A díjvívás

Vívóiskolánk a középkori / újkori vívóicéhek rendszeréhez hasonlóan működik. A régi rendszerekről többek között az úgynevezett Schining-kódexből és a London Masters of Defence vívóiskola feljegyzéseiből olvashatunk.

Az Ars Ensis, mint modern vívóiskola, lehetőséget kínál tagjai számára, hogy az ezen forrásokból megismert tradicionális díjvívás rendszerében részt vehessenek.

Mérföldkőnek a vívó tanulmányaiban, mivel része a tanulással és felkészüléssel eltöltött idő is. Emellett igen komoly megmérettetés, amely előrelépéses rendszerével az évek előrehaladtával újabb és újabb feladatokat, kihívásokat nyújt az ebben a rendszerben önkéntesen résztvevők számára.

A díjvívással párhuzamos hagyományunk a zászlóvédés.
A címereket mindenki saját maga tervezi úgy, hogy annak jelentése a kitűzött célokat vagy saját jellemzőket szimbolizáljon.

A zászlóvédésre leghamarabb a Scholler 1-es díjvíváson kínálunk lehetőséget, ezután történik a zászló központi elismerése, amely után a zászló tulajdonosa kitűzheti edzéseken, rendezvényeinken és viselheti ruházatán a címerét, amely bekerül központi gyűjteményünkbe.