A járvánnyal kapcsolatos rendeletek értelmében sajnos minden edzésünket átmenetileg szüneteltetnünk kell. Amint lehetséges ismét tartani fogunk edzéseket!
Regisztrált tagjainkkal a virtuális térben továbbra is tartjuk a kapcsolatot előadások, online edzések és hasonlók formájában. Ennek részleteiről a Facebook oldalunkon, illetve a levelező-listákon keresztül adunk tájékoztatást.
Addig is tartasd be az előírásokat, maradj egészséges, mert az újranyitás után visszavárunk!

Bemutatkozik a vívóiskola!

Történelmi európai harcművészeteket kutatunk és oktatunk, iskolánk tananyagának gerince az ún. hosszúkard. Oktatási anyagainkat egyrészt a középkorból ránk maradt több tucat vívókönyv, kézirat és kódex, másrészt a modern sportoktatás és sportegészségügy segítségével építjük fel.

Sok éves kutatás és fejlesztés eredményeként készült el jelenlegi tantervünk, amely a lehetőségeknek megfelelően technikai anyagát tekintve korhű, elnevezései és éveinek száma a korabeli rendszereket idézi. Az előírt tantervünk csupán egy ajánlás, mindenki számára adva van a lehetőség, hogy a tanulásban egyéni képességei szerint haladjon.

Alapoktatásunk négy év alatt teljesíthető, ennek során
- kezdő oktatáson, amely egy tanév, alapvető készségek és mozdulatok tanulhatók a német vívóiskola példáján keresztül.
- középhaladó oktatáson két tanév során előbb a német, majd az olasz iskola technikai repertoárját tanítjuk.
- haladó oktatáson az utolsó tanévben számos más vívóstílusba lehet bepillantást nyerni.
Jelenleg ez a rendszer csak Budapesten valósul meg így, más városokban ettől némileg eltér.

Díjvívással zárjuk az alapoktatás éveit (Scholler I-II-III, ill. Free Scholler díjvívás). A díjvívás középkori és újkori vívócéhek (ld. Schining-kódex, London Masters of Defence feljegyzései) rendszeréhez hasonló belső tradíciónk. Része a tanulással és felkészüléssel eltöltött idő is, komoly megmérettetés és mérföldkő a vívó tanulmányaiban.

Provosti iskolánk azoknak nyújt segítséget a további önképzésre, akik az alapoktatásunkat elvégezték. Erre egy három tanéves keretrendszert alkottunk, melynek lezárása a Provosti díjvívás.

Speciális fegyvernemek képzésünk során minden hónapban egy központi, egész napos rendezvényen más középkori fegyvernemekkel való megismerkedésre adunk lehetőséget tagjaink számára az alapoktatás és a rá épülő provosti oktatás mellett.
Tőr, rapier, páncélos harcmodor, egykezes kard, bartitsu, szablya, bot, kastélybirkózás, messer, la canne, kétkezes kard, montante, sarló, lándzsa, harc lóháton, rapier és tőr, kard és tőr, kard és köpeny, kard és ökölpajzs, két egykezes kard harci és párbaj alkalmazását is kutatjuk, oktatjuk.

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy mi, akik az egyesület vezetői, oktatói, szervezői és kutatói vagyunk, 2003 óta a szabadidőnkben fejlesztjük önmagukat és a vívóiskola tantervét, tananyagát. Mindannyian ingyen, hobbiból, a vívás és az oktatás szeretete miatt dolgozunk az egyesületben azért, hogy minél szélesebb közönség megismerhesse a lenyűgözően gazdag írásos anyaggal rendelkező európai harcművészeteket.

Junior edzésünk jelenleg nincs, ezért csak 16 év felettieket várunk az edzéseinkre! (14 és 16 év között egyedi elbírálás alapján döntünk.)

Reméljük a honlapon, vagy edzéseink valamelyikén megtalálod azt, amit keresel és hamarosan a csapatban is üdvözölhetünk!

Oktatóink